Kent u de (veiligheids)risico?s van leegstand?

Magazines | Noord-Limburg Business nr 5 2016

Leegstand, elk pand krijgt er wel eens mee te maken, kortdurend of voor langere tijd. In Limburg liegen de cijfers er helaas niet om. Twee derde van de Limburgse gemeentes kampen met een leegstand van 10% of hoger. Ondanks een afname ten opzichte van 2014 stond eind 2015 nog steeds gemiddeld genomen ruim 11% van het winkeloppervlak in Limburg leeg. Hiervan staat de helft minimaal 2 jaar leeg. Gekeken naar centrumgemeenten, staan relatief veel winkels leeg in Venray (18%) en Weert (17%). (bron: Winkelmonitor Limburg 2015). Theoretisch gezien hebben gebouwen die leegstaan minder kans op schade dan panden die volop in gebruik zijn. In de praktijk geldt echter het tegenovergestelde. Leegstand kent diverse risico's waarbij de directe en indirecte schade behoorlijk kan oplopen.

tekst Bjorn Bos, Fortas - www.fortas.nl

Vandalisme & kraken

Leegstaande en verlaten panden vormen een gemakkelijk doelwit voor vandalen. Het ingooien van ruiten is meestal het begin. Gevolgd door dichtgetimmerde ramen en het verschijnen van graffiti op de muren. Tijdens de feestdagen zou volgens de marktleider op het gebied van de bestrijding van leegstandrisico's de schade als gevolg van vandalisme zelfs op kunnen lopen tot € 161 miljoen. Hoewel kraken bij wet verboden is, komt het nog steeds voor. Tevens moet er altijd een gang naar de rechter gemaakt worden om een kraakpand te ontruimen. Gekraakte panden worden zowel van binnen als van buiten compleet gestript waardoor de schadepost flink in de papieren gaat lopen. Om het kraken van panden te voorkomen wordt vaker gebruik gemaakt van anti-kraak oplossingen zoals tijdelijke bewoning of beveiliging.

Inbraak & lekkages

Niets is zo uitnodigend voor inbraak als een leegstaand pand. Inbrekers kunnen ongestoord kijken of er nog iets van waarde achter is gebleven. Met name koperen leidingen, bedrading en lood moeten het al snel ontgelden. Dit kan al snel tot een hoge kostenpost leiden. Denk hierbij aan de explosie in Heerlen in april 2015 veroorzaakt door koperdiefstal, waarbij een appartementencomplex en omliggende woningen enorme schade opliepen. Echter alles wat enige waarde vertegenwoordigt, is in trek bij het dievengilde, zoals granieten vensterbanken, maar ook sanitair e.d. De winter staat weer voor de deur en dan is het belangrijk dat het gehele pand vorstvrij blijft. Wanneer de verwarming het om een of andere reden begeeft, kunnen leidingen bevriezen. Als de temperaturen vervolgens weer beginnen te stijgen en het water in de leidingen weer ontdooit, kan dit leiden tot lekkages (ook ontvreemde leidingen hebben lekkages tot gevolg). Dit heeft niet alleen schade aan uw eigen pand tot gevolg, maar mogelijk ook aan naastgelegen panden, waarvoor u vervolgens aansprakelijk bent.

Sociale onveiligheid & onverhuurbaarheid
Verwaarlozing van een pand gaat vaker hand-in-hand met leegstand. Het schilderwerk wordt niet bijgehouden en onkruid niet langer verwijderd. Tel hierbij de eerder genoemde zaken als ingegooide ruiten, dichtgetimmerde ramen en graffiti op en leegstaande panden leiden tot een gevoel van sociale onveiligheid. Afgezien van de directe financiële risico's zijn er ook de indirecte financiële risico's. De verkoopbaarheid of verhuurbaarheid van vastgoed daalt bij leegstaande en verwaarloosde panden. Dit kan er zelfs toe leiden dat de objecten onverkoopbaar of onverhuurbaar worden.

Gevolgen leegstand voor uw polisdekking

De eerder genoemde risico's zijn relatief voor de hand liggend. Maar wist u dat naast de financiële gevolgen veroorzaakt door fysieke schade, leegstand ook gevolgen kan hebben voor de dekking door uw verzekeraar? Het Verbond van Verzekeraars heeft hiervoor de Checklist 'Leegstand: wat nu?' opgesteld, hierin staan de onderstaande gevolgen:

- Bij leegstand langer dan een bepaalde periode wordt er alleen verzekerd op beperkte condities.

- Er is alleen dekking als er preventiemaatregelen zijn genomen, bijvoorbeeld alarmering of periodieke inspectie.

- Er wordt niet altijd glasdekking afgegeven.

- Er is soms geen garantie tegen onderverzekering.

- Er kan sprake zijn van een (verhoogd) eigen risico.

- Verantwoordelijkheid van controle van het leegstaande pand is soms opgenomen als clausule in de polis. De verzekeringnemer moet dan mogelijk ook aantoonbaar maken hoe hij die controle uitvoert.

Risico's minimaliseren

Om de risico's van leegstand te minimaliseren kunnen diverse maatregelen genomen worden. Water- en vorstschade kan voorkomen worden door waterleidingen af te tappen of af te sluiten. Antikraakbewoning kan een oplossing bieden voor leegstaande woningen, appartementencomplexen maar ook voor kantoorpanden. Daarnaast zijn er diverse beveiligingsmaatregelen die het risico aanzienlijk beperken. Het pand kan bijvoorbeeld voorzien worden van een inbraakmeldsysteem en daarnaast aangesloten worden op een Particuliere Alarmcentrale. Ook regelmatige controlerondes en/of deelname aan collectieve beveiliging zijn goede maatregelen die u kunt treffen om risico's van leegstand te minimaliseren. 

 

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by