Meeting hotelRecensie >
Wie voor de ingang van het Kruisherenhotel staat, moet twee keer kijken. Aan de buitenkant heeft het complex niets weg van een doorsnee hotel, maar springt vooral de imponerende middeleeuwse kerk in het oog. Pas wanneer je nog een keer goed kijkt ontdek je een ingang in de vorm van een kelk, ontworpen door Ingo Maurer. Samen met de moderne glazen schuifdeuren worden hiermee de architectonische contrasten verraden die je binnen te wachten staan. Eenmaal in het hotel kom je ogen tekort. Door in de kerk verschillende niveaus toe te passen, is een intieme ruimte ontstaan. Via loopbruggen op verschillende niveaus is vanuit de kerk de toegang tot het klooster gecreëerd. In het midden is een entresol geplaatst waarop het restaurant gevestigd is. Hier kunnen bezoekers zich vergapen aan prachtige glas-in-lood ramen en fresco's. De schaalvormige lampen die door de lucht zweven hebben nog het meeste weg van UFO's. Box-in-box
Centraal punt is de receptie. Nadat we de sleutels van onze auto hier hebben ingeleverd, worden we begeleid naar onze Prestige kamer, die zich in het voormalig kloostergebouw bevindt. In totaal telt het hotel zestig kamers die, naast het kloostergebouw, tevens gevestigd zijn in de poortwachterswoning en het nieuw aangebouwde Casa Nova. Terwijl we in de glazen lift staan wordt ons uitgelegd dat er tijdens het ontwerp van het hotel gekozen is voor een box-in-box constructie. Los van de kloosterkerk zijn er zelfstandige bouweenheden geplaatst, waardoor deze elementen binnen negentig dagen weer verwijderd kunnen worden en de oorspronkelijke structuur zoveel mogelijk behouden blijft. Door deze constructie wordt het contrast tussen oud en nieuw bovendien enorm versterkt. Terwijl we door de kloostergangen lopen valt ons op dat hier de soberheid van het klooster intact is gebleven. Onze kamer oogt modern, maar het kruisje op het hang- en sluitwerk van de deur verraadt de link met de orde van de kruisheren. Bovendien zijn de oude houten balken in het plafond bewaard gebleven. Aan hedendaags comfort is ook gedacht. Zo is onze kamer voorzien van een 'Kruisherenbed', speciaal door Henk Vos en Auping ontworpen. De badkamer is ruim bemeten en heeft naast een douche een apart ligbad. Terassenkasteel
Hoewel het hotel zelf een uitstekend restaurant heeft, besluiten we te gaan dineren in het nabijgelegen Château Neercanne. Voor ons is een Design & Dine arrangement samengesteld, wat inhoudt dat je niet alleen verblijft in het Kruisherenhotel, maar tevens een viergangendiner kunt nuttigen bij Château Neercanne. Wat ook bij het arrangement hoort is dat we opgehaald worden door een taxi om ons naar het restaurant te brengen. Vanaf een afstand is al te zien hoe prachtig het enige terrassenkasteel van Nederland gelegen is. In het Jekerdal, net op de grens met België, is het kasteel omringd door fraaie baroktuinen die beschermd worden door UNESCO en verdeeld zijn over vier niveaus. Hier waan je je niet in Nederland, maar in Frankrijk. We worden ontvangen met champagne op het hoog gelegen terras dat uitzicht heeft over het dal en de tuinen. Deze plek ademt een en al historie. In 1698 werd het kasteel door baron Wolf van Dopff gebouwd, later werd het uitgebreid met ruimtes in grotten naast het kasteel. In het restaurant worden we hartelijk welkom geheten door Cor Schormans, gastheer van het restaurant, die bevlogen vertelt over de geschiedenis van deze locatie. "In 1715 verbleef tsaar Peter de Grote een tijdje op het kasteel. Tijdens de Eurotop in 1991, die leidde tot het Verdrag van Maastricht, werden hier diverse Europese leiders ontvangen voor een staatsbanket, waaronder François Mitterand, prinses Beatrix en Helmut Kohl." Ondertussen leidt hij ons rond langs de sfeervolle wijnkelders in de met kaarsen verlichte grotten, waar gezelschappen van 10 tot 800 personen gebruik van kunnen maken voor diverse zakelijke bijeenkomsten en feesten. Michelin
Na de rondleiding nemen we plaats in het sfeervolle klassiek-ogende restaurant. De verwachtingen zijn hoog gespannen. Het restaurant dat al dertig jaar geleid wordt door chef de cuisine Hans Snijders wordt namelijk sinds 1985 elk jaar opnieuw bekroond met een Michelinster. We beginnen met een cannelloni van Livar ham en koningskrab met cavaillon meloen en crème van gebakken garnaaltjes. Een tongstrelend en oogstrelend begin. Vervolgens krijgen we gebakken Noordzeetong geserveerd met jus van grotchampignons en sambai azijn en emulsie van ansjovis; een ware smaaksensatie. De wijn-spijs combinaties matchen perfect met elkaar. De kalfshaas met ossenstaart, merg en jus van cantharellen is botermals. Zomerfruit met een cremeux van witte chocolade en een sorbet van frambozen en balsamico azijn zorgen voor een waardige afsluiter. Onze taxi brengt ons na afloop weer terug naar het hotel. Na een heerlijke nachtrust, schuiven we 's ochtends aan bij het ontbijt, dat veel verse producten bevat. Jammer dat de plicht alweer roept. Na een hemels weekend is het even wennen om weer met beide benen op aarde te landen. www.chateauhotels.nl
In hartje Maastricht bevindt zich het Kruisherenklooster. Samen met de naastgelegen gotische kerk is deze plek getransformeerd tot designhotel waar heden en verleden naadloos in elkaar overlopen. In de nabijheid ligt het historische kasteel Château Neercanne, het enige terrassenkasteel van Nederland. Meeting Magazine was te gast bij deze twee bijzondere locaties. Fotografie Etienne van Sloun Camille Oostwegel ChâteauHotels & -Restaurants
Camille Oostwegel ChâteauHotels & -Restaurants is een familiebedrijf dat
bekend staat om haar Limburgse
gastvrijheid, culinair vakmanschap &
savoir vivre. Oprichter Camille Oostwegel bezit drie luxe hotels en zeven restaurants in Zuid-Limburg. Deze zijn alle
gevestigd in historische gebouwen,
zoals kastelen, hoeves en kloosters. De gebouwen bevonden zich ten tijde van
de aankoop door Oostwegel vaak in slechte staat. Oostwegel restaureerdeÂ
de gebouwen en exploiteert er
vervolgens horecabedrijven in.
Hotels/restaurants:
- Château Neercanne ? Lunchrestaurant l'Auberge (Maastricht)
- Hotel Winselerhof ? Restaurant Pirandello, Luigi's lunchrestaurant & bar (Landgraaf)
- Château St.Gerlach ? Restaurant Château St. Gerlach, Bistrot de Liège (Valkenburg)
- Kruisherenhotel Maastricht ? Kruisherenrestaurant Maastricht
"Onze kamer oogt modern, maar het kruisje op het hang- en sluitwerk van de deur verraadt de link met de orde van de kruisheren.." Kruisherenhotel
- 60 Design hotelkamers
- Restaurant (Frans)
- Wijnbar
- 3 Vergaderzalen
- Bibliotheek
- Pandhof met terras en Ruinart Champagne bar
- Intieme kloostertuin
- Valet parking
- Exclusief af te huren
- Gelegen in het centrum van Maastricht
Château Neercanne
- Enige terrassenkasteel van Nederland
- 2 Restaurants (Frans)
- 4 Vergader- en banketzalen (Carrière Poswick & Orangerie gelegen in de mergelgrotten)
- Wijnkelder in grotten
- Eigen wijngaard
- Baroktuinen (UNESCO) op diverse terrassen
- Gratis wifi
- Gratis parkeren
- Exclusief af te huren
|
Inschrijven nieuwsbriefBlijf op de hoogte van alle nieuwtjes uit de branche
|