LWV: Limburg heeft aantal sterke troeven in handen

Magazines | Noord-Limburg Business nr 5 2016

Scheidend algemeen secretaris Wim Weijnen van de LWV (Limburgse Werkgevers Vereniging) blikt met voldoening terug op de bijna acht jaar dat hij vanuit zijn centrale positie de Limburgse economie positieve impulsen gaf. "Limburg als geheel, maar zeker ook Noord-Limburg als regio, heeft een aantal sterke troeven in handen. We zijn qua economische bedrijvigheid een heel gezonde regio.

Vijf bedrijven uit de top tien van Nederlandse bedrijven, die het meest uitgeven aan R&D (Research & Development), zitten in de regio Zuidoost-Nederland: Philips, ASML, NXP, Océ en DSM. Maar dat is toch Brabant, hoor ik mensen al zeggen. Maar twee van die bedrijven zitten toch echt in Limburg." Toch moeten we onze eigen mogelijkheden ook niet overschatten, vindt Wim Weijnen, die in maart 2009 zijn opwachting maakte bij de LWV. "West-Europa is weliswaar een speler op het schaakbord van wereldwijde concurrentie, maar in vergelijking met China een relatief kleine speler. Daar moeten we gewoon heel eerlijk over zijn. Zuidoost-Nederland is binnen West-Europa dan ook nog maar een speler van minimale schaalgrootte. Daarom moeten we onze regio ook niet meer binnen Limburgse kaders denken maar de samenwerking nationaal en vooral ook internationaal opzoeken."

Focusseren

Wim Weijnen doelt dan op de samenwerkingsmogelijkheden tussen bedrijfsleven, overheden en kennisinstellingen, de zogeheten Triple Helix gedachte, die als een soort vliegwiel werkt. "Daarin moeten we keuzes maken, niet van alles een beetje willen. Heel belangrijk is om te focusseren." Hij hoopt dan ook dat deze regio in 2020 krachtige clusters rond de aanwezige grote bedrijven en kennisinstellingen heeft gerealiseerd. De afgelopen jaren zijn in dit dynamische krachtenveld al grote stappen in de goede richting gezet. Hij is blij dat hij daar zijn steentje aan heeft bijgedragen.

"Zeker de laatste jaren, met de introductie van Brainport 2020 en Triple Helix is de betekenis van de LWV vergroot. Wij opereren juist in dat spanningsveld tussen die verschillende partijen. De LWV is de smeerolie van het economische raderwerk. Met name kennisdeling is in dit type werk van essentieel belang. Ik durf te stellen dat we de afgelopen jaren structurele contacten hebben gelegd. Een goed voorbeeld is onze studiereis naar Lille in 2010 waar middels het 'Pact van Lille' een basis is gelegd voor de latere Triple Helix."

Veranderingsproces

Toen Wim Weijnen in 2009 van de Provincie Limburg overstapte naar de LWV, trof hij er, naar eigen zeggen, een degelijke, maar ook een traditionele werkgeversvereniging aan. "Door de mensen in het veranderingsproces mee te nemen, is er een club ontstaan die zich permanent aanpast aan het tempo van de veranderingen van deze tijd. Dat is een geleidelijk proces geweest dat in feite nog steeds gaande is. We zijn de laatste jaren meer naar de frontlinie van de Limburgse economie doorgedrongen. We zijn zichtbaar en hebben een goed lobbyapparaat in Maastricht, Brussel en Den Haag."

Het kost Wim Weijnen dan ook weinig moeite om een stap terug te doen. "Het mooie is wel dat ik weg ga terwijl de organisatie goed op stoom is. Ik ben zeer trots op de mensen die er met alle inzet en enthousiasme werken. Het is teamwork, ik heb het allemaal niet alleen gedaan. De LWV staat voor grote uitdagingen. In deze tijden kost het steeds meer inspanning om leden aan je te binden. Dat probleem kennen andere, vergelijkbare organisaties ook. Mijn opvolger wacht een mooie baan en een paar boeiende opgaven voor Limburg en de LWV."

Niet voor de voeten lopen

De periode Weijnen is binnen de LWV niet onopgemerkt gebleven, zoveel is zeker. Met zijn aanstekelijke bevlogenheid laat hij een sterk verjongde, op vooruitgang gerichte en kwalitatief hoogstaande equipe achter die zich, met de komst van de nieuwe LWV-directeur Huub Narinx, gesterkt weet voor de toekomst. "Ik ga hem niet voor de voeten lopen, maar wel introduceren en inwerken, uiteraard. In de grote thema's rond de campusontwikkeling, zoals arbeidsmarkten en aansluiting van het MKB-bedrijfsleven bij de grote innovaties, zal de LWV ook in de toekomst actief moeten blijven participeren. Er moet eerder nog een tandje worden bijgezet."

Met de door hem geïntroduceerde kernwaarden heeft Weijnen de positie van de Limburgse werkgevers versterkt. Iemand die van nature mensen verbindt en kunst en cultuur de belangrijkste elementen vindt voor het leven, werk én de economie. Een man ook die cultureel bepaald is door de Euregio Maas-Rijn. Hij beheerst zijn talen en beweegt zich soepel tussen Aken, Luik, Hasselt en Maastricht. Ofschoon Wim Weijnen de LWV nu verlaat, gaat hij zeker niet verloren voor het Limburgse bedrijfsleven. "Ik blijf twee dagen in de week voor de provincie actief in de Euregio (EMR) en voor Limburg Economic Development (LED). Er is genoeg werk aan de winkel. Er liggen kansen in ons werkgebied." 

 

 

 

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by