Diligence: “Goede deals sluit je niet alleen op basis van geld”

Magazines | vallei Business nummer 3 2016

Diligence:

"Goede deals sluit je niet

alleen op basis van geld"

Bij ingrijpende zakelijke veranderingen is het voor veel ondernemers lastig om een goede balans te vinden tussen ratio en emotie. Ook is het vaak niet eenvoudig om vooraf alle consequenties van een fusie, overname of opvolging helder in kaart te brengen en financiële risico's te minimaliseren. Onafhankelijk advies van een professional is dan raadzaam. Volgens Robert de Vries van Diligence uit Veenendaal leidt een adviestraject soms zelfs tot een verrassend nieuw toekomstperspectief. "Goede deals sluit je niet alleen op basis van geld."

tekst Pien Koome

Diligence werd in 1998 opgericht. Het gespecialiseerde adviesbureau in Veenendaal bestaat uit een maatschap van zeven bedrijfsovernamespecialisten. Robert de Vries is sinds 2006 als Registeradviseur Bedrijfsopvolging (RAB) gespecialiseerd in bedrijfsfusies, overname en opvolging bij familiebedrijven. De afgelopen jaren heeft hij de meest uiteenlopende transacties begeleid, van MKB-ers tot grote ondernemingen met een miljoenenomzet.

Inventarisatie belangen

Bij een overnameproces houdt De Vries zich naast waardebepaling, onderhandelingen, intentieovereenkomst en verkoopcontract eerst volop bezig met inzicht krijgen in emotie en ratio en de (toekomst)beleving van de verkopende partij. Tijdens persoonlijke gesprekken inventariseert hij wensen en behoeften, zowel op het moment van verkoop als op langere termijn. "Het belang van de verkoper is vaak niet eenduidig. Bij oudere (familie)bedrijven waar de eigenaar met pensioen gaat, zijn continuïteit van de onderneming en zorg voor de medewerkers belangrijke vertrekpunten. Met jongere bedrijven die vanuit een start-up fase toe zijn aan een volgende stap of verkoop overwegen, voer ik totaal andere gesprekken." Soms leidt deze inventarisatie tot nieuwe inzichten bij ondernemers. "Nu de economie weer aantrekt, tonen investeringsmaatschappijen volop belangstelling voor overnames. Maar er zijn ook constructies denkbaar waarbij investeerders een deel in bezit krijgen en ondernemers met hulp bij het management wel toekomst hebben. Zelfinzicht is hierbij cruciaal; weten tot hoever je eigen competenties reiken is noodzaak om je onderneming in de toekomst bestaansrecht te geven. Ik overtuig mensen graag dat hulp inschakelen bij het managen geen zwaktebod is, maar juist getuigt van hart voor de zaak. Dat is vaak een eyeopener, die verrassende kansen biedt."

Tijdens deze vaak diepgaande gesprekken draait het volgens De Vries vooral om het stellen van de juiste vragen. "Ervaring, mensenkennis en oprechte interesse geven vertrouwen. Naast actuele kennis van de juridische en fiscale feiten zijn deze invalshoeken ook noodzaak om voor elke klant de juiste partij te vinden. Een goede deal sluit je niet alleen op basis van geld. Om te zorgen dat alle betrokkenen met tevredenheid op een transactie terugkijken en vertrouwen hebben in de toekomst, kunnen ogenschijnlijk secundaire behoeften een cruciale rol spelen. Dat maakt mijn werk ook zo fascinerend."

Maatschappelijk betrokken

Robert de Vries zet zijn kennis en ervaring niet alleen in voor Diligence. Vanuit zijn grote maatschappelijke betrokkenheid is hij samen met zijn vrouw Petra en drie kinderen al jaren actief in ontwikkelingswerk in de townships van Kaapstad. Daarnaast laat hij ook lokaal van zich horen: in Veenendaal werd een straatvoetbaltoernooi opgezet voor 350 kinderen en hij was medeorganisator van een groot benefietconcert, dat afgelopen april tachtigduizend euro bijeen bracht voor meer onderzoek naar kanker. Voor dit doel beklom hij ook begin juni samen met een vriendengroep de Alpe d'Huez.

Leren metselen in Zuid-Afrika

De keuze om actief bij te dragen aan lokale projecten in Zuid-Afrika, is een weloverwogen beslissing van De Vries en zijn vrouw. "Als je zelf in een deel van de wereld geboren bent waar je opgroeit in welvaart en je alle kansen krijgt om je talenten te ontplooien, is het goed om vanuit je luxeleventje ook oog te hebben voor mensen die minder kansrijk zijn. Wij willen niet dat onze kinderen opgroeien als verwende ego's, maar als individuen die midden in de samenleving staan." Via zijn netwerk kwam De Vries in aanraking met een project in Kaapstad waarbij Nederlandse studenten Projectmanagement zich verbonden aan lokale ondernemers. "Met mensen uit de townships hebben we een school gebouwd. Bijzonder hierbij was dat de lokale ondernemers en medewerkers ons vertelden wat er nodig was. Ook tijdens de bouw stonden zij aan het roer en waren wij uitvoerders. Van een zwarte bouwvakker heb ik geleerd hoe ik een muur moest metselen. Geweldig om te doen." De school biedt inmiddels drie jaar onderwijs aan ruim 125 kinderen.; samen met lokale ondernemers worden nu nieuwe projecten opgezet. "Zowel in het bedrijfsleven als privé denk ik in kansen en mogelijkheden. Door je talent positief in te zetten, word je zelf ook een beter mens. Rijkdom is immers meer dan een goed gevulde bankrekening. Als je dat inziet, ligt een prettig leven voor het grijpen."n

Diligence Vallei & Rijn BV

Kerkewijk 117 - 3904 JB Veenendaal

Tel: 088-0550350 - robert.devries@diligence.nl

Website: www.diligence.nl

Fusies & Overnames

"Ik overtuig mensen graag dat hulp inschakelen bij het managen geen

zwaktebod is, maar juist getuigt van hart voor de zaak", aldus Robert de Vries.

Vanuit zijn grote maatschappelijke betrokkenheid is Robert de Vries samen met zijn vrouw Petra en drie kinderen al jaren actief in ontwikkelingswerk in de townships van Kaapstad.

delen:

vallei Business nummer 3 2016

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by