Verkiezing Topvrouw Limburg: hard werken en offers brengen hoort erbij

Magazines | Noord Limburg Business nr 1 2020

Dit jaar wordt alweer voor de negende keer de verkiezing Topvrouw Limburg georganiseerd, met als doel om inspirerende topvrouwen in de schijnwerpers te zetten. Hayat Barrahmun, Esther Paulus-Maalsté en Maria Jacobs en zijn in de race voor deze titel.

NB: bij het te perse gaan was nog niet bekend of de uitreiking op 28 mei door zou gaan. Inmiddels is het event gecanceld en verplaatst naar 2021. 


Hayat Barrahmun, advocaat bij Boels Zanders Advocaten

Hayat, geboren in Marokko en op haar vierde naar Nederland gekomen, wist al vanaf haar twaalfde dat ze advocaat wilde worden. Maar het was op die leeftijd niet vanzelfsprekend. "Ik kreeg na de basisschool havo-advies. Mijn ouders hebben dat advies opgevolgd. In mijn eindexamenjaar ging ik mij oriënteren op de mogelijkheden: atheneum in een of twee jaar doen na mijn eindexamen. Bij toeval (en toeval bestaat volgens mij niet) zag ik op een dag een formulier met informatie over de Sociaal-Juridische dienstverlening in Sittard. Ik ben met dat formulier naar de toenmalige decaan ge-lopen die een meeloopdag voor mij heeft geregeld. Ik was direct verkocht en ben na mijn eindexamen die opleiding gaan doen in Sittard. Dat ging mij zo goed af dat ik na een jaar rechten ben gaan studeren in Maastricht. Van mijn ouders heb ik altijd alle steun gehad, maar ik moest mijn ouders wel ervan overtuigen dat het echt noodzakelijk was om buiten Venlo te gaan studeren. Na mijn afstuderen ben ik na een afslag alsnog de advocatuur ingerold. Tijdens mijn eerste baan is mijn voorliefde voor arbeidsrecht ontstaan. Al snel gingen bijna alle arbeidsrechtzaken binnen kantoor mede dankzij mijn patroon - naar mij toe. Na een paar jaar ben ik door Boels Zanders benaderd."

Het was niet makkelijk om na haar afstuderen aangenomen te worden in de advocatuur. "Als ik al uitgenodigd werd voor een gesprek werden er vreemde vragen gesteld zoals "ben je van plan om kinderen te krijgen" en "word jij uitgehuwelijkt?". Bij een afwijzing werd regelmatig gezegd: "Jij hebt een goede cijferlijst, jij bent een dappere en pientere meid, je komt er zeker, maar jij past niet binnen ons team." Haar eerste baan in de advocatuur kreeg Hayat omdat de persoon die was aangenomen na een week afhaakte. "Ik was eerst afgewezen. Maar het heeft geen zin om je af te vragen waarom het zo loopt of een slachtofferrol aan te nemen. Mijn motto is gewoon doorgaan ook al is het niet altijd even makkelijk. Wanneer rechtdoor geen optie is, neem ik een afslag om alsnog mijn doel te bereiken. Ook humor en zelfspot vind ik heel belangrijk, dat werkt enorm relativerend."

Voor het opbouwen van haar carrière heeft ze een aantal offers gebracht. "Ik had maar een doel en dat was advocaat worden. Al mijn tijd stak ik in de studie en daarna in mijn werk. Een goede vriendin zei laatst zelfs dat ik op mijn vijftiende al aangaf dat ik geen kinderen wilde, al heb ik in-middels wel nichtjes en neefjes waar ik graag tijd mee doorbreng. Doordat ik zelf geen kinderen heb, kan ik mantelzorg verlenen en ook vrienden en familie zijn bij moeilijkheden altijd welkom bij mij, maar zij weten ook dat mijn koelkast altijd leeg is."

Nog steeds is het hard werken. Sociale activiteiten moeten soms wijken voor het werk. "Zo hebben wij met mijn team vanwege het coronavirus bijna het hele weekend gewerkt om onze cli?nten zoveel mogelijk duidelijkheid te geven in een situatie die onduidelijk is. Dat hoort er gewoon bij. Ik oefen mijn beroep met veel heel veel plezier uit. De samenwerking en vertrouwensrelatie met mijn cliënten geeft mij enorm veel voldoening. Ik sta altijd voor hen klaar."

Hayat is zich steeds meer bewust van het feit dat ze in de positie is om op te komen voor anderen. "Daar wil ik zeker nog meer mee gaan doen. Daarnaast heb ik een enorme drive en wil ik mij constant blijven ontwikkelen zowel zakelijk als persoonlijk. Twee jaar geleden heb ik de specialisatieopleiding pensioen gedaan. Recent heb ik mijn zwemdiploma A en B gehaald. Ook ben ik na ruim twintig in mijn eentje met de auto naar Marokko gereden. Recent ben ik met paardrijden begonnen ondanks mijn angst." De verkiezing vindt Hayat een mooi initiatief. "Als zo'n verkiezing nodig is om enerzijds anderen te inspireren en te bewijzen dat dromen uit kunnen komen als je kansen krijgt en pakt, en anderzijds om wederzijdse vooroordelen bloot te leggen dan ga ik er vol voor. Ik verheug me heel erg op de komende weken en ga uiteraard voor de prijs."




Esther Paulus-Maalsté, storemanager van de Bijen-korf Maastricht

Hoewel het de ouders van Esther beter leek om een opleiding tot maatschappelijk werkster te volgen, belandde de Sittardse uiteindelijk in de retail. "Die interesse werd gewekt en gevoed door mijn vader. Hij was chef-etaleur bij Schunck en bij Horten in Aken en nam mij als kind vaak mee wanneer hij etalages ging bekijken. Daar werd mijn liefde voor retail al geboren. Tijdens en na mijn studie werkte ik in diverse winkels, waar ik alle voorkomende functies in de winkel heb bekleed. Uiteindelijk kwam ik bij de Etam groep terecht waar ik ben gestart als storemanager, binnen twee jaar ben doorgegroeid naar regiomanager en uiteindelijk als landelijk salesmanager verantwoordelijk was voor alle filialen van Promiss en later van Miss Etam in Nederland."

Na het faillissement van de Etam Groep in 2015 en de overname door de FNG groep lag haar eerste prioriteit bij het upgraden, verplaatsen en verbouwen van de winkels en het selecteren en samenstellen van de (nieuwe) storeteams. "Met mijn team heb ik enorm veel winkels geopend, soms wel drie per week. We hebben daarnaast een nieuw concept ontwikkeld wat Miss Etam de juiste uitstraling moest geven, passend binnen het actuele retail-landschap. Binnen zes maanden realiseerden we zwarte cijfers en binnen twee jaar hadden we weer 100 rendabele winkels in Nederland. Dat was een hectische, maar ook zeer leuke en leerzame tijd."

Sinds 2017 is Esther storemanager van de Bij-enkorf in Maastricht. "Dat was altijd al mijn droom. De warenhuisketen heeft zeven filialen met hele mooie merken. We willen een plek zijn waar iedereen zich bijzonder kan voelen en bieden een zeer uitgebreid assortiment aan met prachtige merken en producten, zowel online als in onze winkel. Wij willen dat onze klanten voor ons terug komen, voor de service die zij ervaren, de oprechte aandacht en de deskundigheid van onze medewerkers. Een aankoop bij de Bijenkorf is voor vele klanten een cadeautje voor henzelf, ze kopen een prachtig product, het wordt heel mooi inge-pakt en dat gevoel is onbetaalbaar en wordt een blijvende herinnering voor vele klanten."

Volgens Esther wordt haar werkwijze en manier van leidinggeven gekenmerkt door passie, authenticiteit en oprechtheid. "Mijn persoonlijke leidmotief is: 'volg je passie en haal het beste uit jezelf!'. Ik probeer altijd middels voorbeeldgedrag anderen te inspireren om hun passie te volgen en het beste uit zichzelf te halen en te laten zien dat wanneer je er 100% voor gaat vrijwel alles mogelijk is. Ik geniet ervan als ik mijn medewerkers daarmee in hun kracht weet te zetten en ze te laten stralen wanneer weer iets gelukt is. Als je als vrouw aan de top wil staan, betekent dit volledige focus en tijdsinvestering en daarin zou geen verschil moeten zijn tussen mannen en vrouwen."

Esther is erg trots op haar finaleplaats. "Ei-genlijk vind ik dat we alle drie al hebben gewonnen, zeker gezien het feit dat de finalisten zeer uiteenlopende functies hebben. Ik ben eigenlijk nooit zo bezig geweest met een func-tie als rolmodel alhoewel ik wel besef dat ik als voorbeeld gezien wordt en ik ook als zodanig acteer. Nu ik in de finale sta, ga ik natuurlijk mijn uiterste best doen om te winnen, dat is een prachtig compliment voor zowel mijzelf, voor mijn team als voor de Bijenkorf!


Maria Jacobs, CEO van het bestralingsinstituut Maastro in Maastricht en Venlo

Op het moment van het interview is Maria Jacobs samen met de speciaal opgerichte coronacommissie van radiotherapiecentrum Maastro de nodige voorbereidingen aan het treffen. "We bestralen dagelijks 250 kankerpatiënten en de continuïteit van de behandelingen en de gezondheid van de patiënten en onze medewerkers staat voorop. Als bestuurder is het belangrijk om rustig te blijven, jezelf goed te informeren, de richtlijnen die voor ziekenhuizen worden gesteld op te volgen en te zorgen dat op alle belangrijke punten beslissingen worden genomen. Maar ook buiten deze uitzondelijke omstandigheden om zorg ik als eindverantwoordelijke voor een heldere koers en een goede communicatie. Ik ben ooit omschreven als zakelijk, maar ook warm. Ik luister naar wat mensen te zeggen hebben en stimuleer het teamgevoel binnen de organisatie. Maastro is een stichting en heeft een duidelijk maatschappelijk doel: de best mogelijke zorg verlenen aan kankerpatiënten, mede door het implementeren van de resulaten van van innovatief klinisch onderzoek naar behandelmethoden, zodat overlevingskansen worden vergroot en bijwerkingen worden gereduceerd. Ik stuur dus aan op resultaten."

Net als de andere twee kandidaten heeft Maria hard moeten werken om aan de top te komen. "Toen ik mijn eerste studie volgde, was ik zwanger van mijn eerste kind. Tijdens mijn vervolgopleiding bedrijfskunde aan de univer-siteit was de tweede op komst. Het was pittig om een fulltime baan als manager in de zorgsector met het moederschap te combineren en ook nog eens elke zes weken 1000 pagina's door te nemen voor mijn studie. In 2008 werd ik benoemd als bestuurder van Maastro. Omdat de vertaalslag van wetenschappelijk onder-zoek naar de klinische praktijk nog niet goed op gang kwam, begon ik in 2010 naast mijn bestuursfunctie met promotie-onderzoek naar innovatie-implementatie van klinisch onderzoek. Uiteindelijk ben ik aangesteld als bijzonder hoogleraar aan de Tilburg University op de leerstoel 'Implementations of innovations in health care'. Ik heb ook veel inspanningen geleverd om de vergunning en de financiering voor protonentherapie rond te krijgen, die nieuw is in Nederland en maar in drie centra wordt verricht. Uiteindelijk is het me gelukt om de investering van 40 miljoen euro samen met zeven partijen bijeen te brengen en dat zonder garantstelling van Maastro. Dat is een - gecalculeerd - risico want dat bedrag moet weer worden terugbetaald. Ook dat hoort erbij."

Maria omschrijft zichzelf als een workaholic en werkt zestig uur per week. "Mijn man accepteert dat ik ook in de avonduren achter de computer zit en steunt me daarin, net als een naaste van ons die altijd als een tweede moeder voor mijn drie kinderen is geweest. Hen heb ik minder tijd kunnen geven, maar op de belangrijke momenten was ik er altijd bij. Daar hebben we ook altijd open over gepraat. Ze vinden dat ze niets tekort zijn gekomen en zijn net als mijn man heel trots op mijn nominatie. Ik wil die nominatie aangrijpen om vrouwen met talent en ambitie te laten zien dat zij - ook in de zorg - topposities kunnen bereiken. Dat brengt niet alleen deze talenten, maar ook de zorgorganisaties uiteindelijk verder. De moge-lijkheden liggen er, dus pak kansen op!"

Op donderdag 28 mei wordt in Theaterhotel De Oranjerie in Roermond door gouverneur Theo Bovens bekendgemaakt wie een jaar lang de titel Topvrouw Limburg 2020 mag dragen. Kaarten voor dit avondvullende programma zijn te bestellen via www.topvrouwenlimburg.nl.

topvrouwen

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by