Landgoed Bleijenbeek: De natuur van ons landgoed is een geschenk

Magazines | Noord Limburg Business nr 1 2020



Zo'n tien jaar geleden was golf de sport in opkomst, maar de crisis in 2008 bracht daar snel verandering in. De stijgende lijn veranderde in een neerwaartse spiraal en dat vroeg om aanpassingen. Golfbaan Bleijenbeek in het Limburgse Afferden, geopend in 2005, had net de eerste groeistuipen doorstaan toen ook daar de crisis toesloeg. Maar Bleijenbeek bleek meer dan een golfbaan. Yvonne Derksen en Maud van Oijen vertellen er meer over.

Tekst: Hans Eberson


Yvonne Derksen (25 jaar) kwam na haar studie Communicatie als marketeer terecht in Afferden. Maud van Oijen (27 jaar) was stewardess bij Transavia, maar vindt toch meer voldoening als verantwoordelijke voor sales & events op het landgoed. Ze was daarvoor in andere functies al jaren werkzaam op de golfbaan. "Misschien was de crisis wel een 'blessing in disguise'. Het leerde ons op een andere manier naar het landgoed te kijken, naar Bleijenbeek als meer dan de zoveelste golfbaan in Nederland. Dat was de start van een periode van verandering. We zijn nu een locatie waar vele doelgroepen terechtkunnen voor uiteenlopende bezigheden. Natuurlijk om een balletje te slaan - dat blijft voor ons heel belangrijk - maar ook om heerlijk te eten, ons golfmuseum te bezoeken, te genieten van het prachtige uitzicht op het terras, te fietsen of te wandelen, te trouwen of plezier te maken tijdens een andere feestelijke bijeenkomst."

De Maasduinen

Landgoed Bleijenbeek ligt in het noordelijkste puntje van Nationaal Park Maasduinen. Het landgoed is zo'n 125 hec-taren groot, waarvan 30 hectare bos, met onder andere een ruïne en een boerderij. De ruïne is een voormalig kasteel dat begin 1945 door oorlogshandelingen werd verwoest. Op het terrein vinden bezoekers een 18 holes golfbaan, een par-3/4 baan, een Pitch & Puttbaan met oefenfaciliteiten, een eigen golfschool en een prachtig clubhuis met restaurant. "De omgeving en de lay-out van onze baan maken ons bijzonder aantrekkelijk. De natuur van het landgoed was een geschenk. Het landgoed ligt in de mooiste natuur van Nederland, we kunnen de concurrentie met de Hoge Veluwe fluitend aan. Prachtig, ongerept, rustig en daar besteden we in samenwer-king met de provincie en lokale besturen volop aandacht aan. De rest van de wereld moet Maasduinen namelijk nog ontdekken. We zijn inmiddels als de noordpoort van het Nationale Park officieel bezoekerscen-trum en dat werkt uitstekend. Dan krijg je meer bezoekers, andere bezoekers, natuurliefhebbers, fietsers en wandelaars, die natuurlijk van harte welkom zijn, ook in ons restaurant. Dat restau-rant is trouwens een prachtige locatie voor feest of bruiloft, daar hebben we in onze marketing veel aandacht aan besteed en ook dat werkt. De ruïne overigens een officiële trouwlocatie - werd door allerlei partijen uitstekend geconserveerd en weer toegankelijk gemaakt, zodat er rondleidingen met gidsen kunnen worden georganiseerd. Door in de omgeving meer aandacht te besteden aan het feit dat ons restaurant voor iedereen is geopend trokken we nieuwe klanten, die meteen zien dat een clinic misschien wel een keer een leuk idee is voor een familiebijeenkomst. Kwestie van communiceren en de toegankelijkheid verlagen: 'Iedereen is welkom!' is het devies."



Groei

Landgoed Bleijenbeek heeft de opgaande lijn inmiddels weer te pakken. "Golf groeit weer en dat merken we. Niet alleen het aantal leden stijgt, maar ook de greenfeespelers die gewoon een dagje komen golfen. Onze baan is aantrekkelijk, we staan nu zelfs in de top 3 van Limburgse golfbanen. Dat trekt spelers uit het hele land en België en Duitsland aan. We grenzen aan Duitsland en dus zijn ook veel Duitsers lid van de vereniging. We zijn meer-dere samenwerkingen gestart, bijvoorbeeld met hotels in de buurt waarmee we allerlei speciale acties organiseren, maar ook met collega-golfbanen. Ook de zakenmarkt, het aantal businessclubgolfers en de golfevenementen die door bedrijven worden georganiseerd, groeit weer gestaag. Daarnaast worden er weer steeds meer bedrijfsuitjes of personeelsbijeenkomsten georganiseerd al dan niet in combinatie met golf."

Bleijenbeekse Oerbleij

Golf stond jarenlang bekend als een elitaire sport, alleen toegankelijk voor mensen met een goed gevulde portemonnee. "Die tijd ligt ver achter ons. Wij hebben vanaf de opening van onze golfbaan gekozen voor een laagdrempelige aanpak. Golf is hier zeker geen elitaire sport, ons clubhuis is geopend voor iedereen. Dat levert ook nooit problemen op, de verschillende doelgroepen zitten elkaar absoluut niet in de weg. Families komen in de regio wandelen of fietsen, ze bezoeken onze ruïne, toerfietsers genieten even van het prachtige uitzicht, we hebben in de zomer bovendien een aantal camperplaatsen beschikbaar. We hebben hier sinds oktober 2018 met Bleijenbeekse Oerbleij zelfs ons eigen bier gebrouwen van historisch roggezaad in samenwerking met de Universiteit van Wageningen. Wij werken er graag aan mee, het is een sympathiek initiatief en het helpt ons bij het vergroten van onze naamsbekendheid en het verbeteren van de exploitatie. En dat werkt, iedereen die zelf een glas Bleijenbeekse Oerbleij wil proeven (en dat is zeer aan te raden) kan terecht in ons clubhuis. Van harte welkom!"

www.bleijenbeek.nl

 

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by