Bij het betreden van Kasteel Doorwerth via de ophaalbrug raak je al meteen in de stemming en stap je uit de dagelijkse gang van zaken, ook al kom je er juist voor een bedrijfsevenement. Dan begint het pas, want Hotel De Bilderberg en creatief partner Double S events hebben het koetshuis in een avontuurlijk totaalconcept geïntegreerd, met onverwachte elementen.
Tekst: Aart van der Haagen - Fotografie: Bilderberg
De verbouwing van het koetshuis is net afgerond, maar je leest het nergens aan af. Dat bedoelen we positief: alles ziet er pico bello uit, zonder dat een strakke zakelijke stijl of een hippe, industriële look de sfeer probeert te beïnvloeden. Integendeel, nostalgie en huiselijkheid voeren hier de boventoon, precies zoals je dat van tevoren hoopte. Je ervaart hoe je onmiddellijk een tijdreis maakt naar het kasteelleven van vroeger, dat zich hier eeuwenlang heeft afgespeeld en voor een bewogen geschiedenis heeft gezorgd, opgetekend sinds 1260.
Wat je hoe dan ook even moet doen, is vanaf de entree links de trap beklimmen naar de tuigkamer, vanwaar je neerkijkt op de plenaire zaal en je je een moment verheven voelt. "Een ideale plek om als overloopruimte te dienen, wanneer wij beneden alles ombouwen van een vergader- naar een dineropstelling," zegt Mariska Korpel van Hotel De Bilderberg, dat het koetshuis van Kasteel Doorwerth exploiteert. Tijdens de rondleiding die ze voor dit artikel geeft toont ze hoog in het eeuwenoude bouwwerk een viertal break-out rooms, allemaal verschillend qua vorm en inrichting, van een hoge tafel met krukken tot re-laxmeubilair. "Ook net klaar van een verbouwing; vroeger bevonden zich hier slaapkamers," licht ze toe. Aan de archetypische vergaderruimte denk je allang niet meer, hier tussen de dikke muren met hun kleine raampjes.
Uit eigen tuin
De kasteelheer en zijn gezelschap vertrouwen, dat spreekt voor zich, alleen maar op de culinaire kwaliteiten van de eigen chef-kok. In het koetshuis is de leiding over de keuken in handen van Ugi Stanii, die met een grote bevlogenheid bijzondere gerechten maakt op basis van zoveel mogelijk natuurlijke ingrediënten, bij voorkeur afkomstig uit de directe omgeving. "We kopen biologische producten bij lokale leveranciers uit de Betuwe en langs de Rijn, zoals De Seelse Bakker uit Doorwerth. Kruiden, specerijen en groenten halen we voor een deel uit onze 'eigen' kasteeltuin, fruit komt uit de boomgaard hier. In de gerechten verwerken we gemiddeld tachtig procent groenten en fruit. De overige twintig procent betreft vlees en vis, hoofdzakelijk bijvangst, zoals zeekrab, tongschare en wijting. Ook op andere fronten werken we volgens een duurzame gedachte. Zo hergebruiken we de jampotten die 's morgens na het ontbijt overblijven: die doen het prima als soepkommen om bijvoorbeeld onze broccolisoep in te serveren."
Rijke fantasie
De culinaire inspanningen van Stanii zijn onlosmakelijk verbonden met het totaalconcept, dat mede uit de koker van Double S events komt, in samenwerking met Hotel De Bilderberg. Met een rijke fantasie en een verrassende creativiteit denkt Sabine Scheepers de concepten uit. "Het speciale gevoel begint al met een ontvangst op de ophaalbrug, waarna het gezelschap zich naar de binnenplaats voor het koetshuis begeeft.
Daar worden vanuit een ouderwetse haringkar koffie, thee en een healthy mueslireep uit eigen keuken aangeboden. Ondertussen staat de plenaire zaal in de gewenste opstelling klaar voor de vergadering of presentatie. We kunnen 's ochtends halverwege de bijeenkomst een huisgemaakte lekkernij serveren, zoals bananen-brood of appel-perentaart. Voor de lunch hebben we twee varianten bedacht: per persoon een bord met een proeverij van diverse gerechten of, bij mooi weer, een knapzaklunch in de tuin of in de bossen achter van het kasteel. Na de middagactiviteiten trakteren we de gasten op soep die live bereid wordt op onze OFYR. Willen de gasten 's avonds met elkaar dine-en, dan creëren wij een familiegevoel door middel van shared dining, desgewenst gecombineerd met entertainment. Dan blijkt de serveerster ineens fantastisch te kunnen zingen of kom je erachter dat de 'nieuwe collega' die de hele dag al meeliep een eersteklas verhalenverteller is."
Op de korrel
Volgens Scheepers valt het formele gedeelte van het programma op luchtige wijze af te wisselen met bijzondere activiteiten. "Denk aan een kookworkshop met de chef-kok in de natuur of specifieke survivalopdrachten met een koppeling naar het bedrijf of het thema van de bijeenkomst, zoals een klimparcours, vlotten of een touwbrug bouwen, water zuiveren of een echt goed vuur maken. We kunnen ook kiezen voor een activiteit met een meer educatieve lading, bijvoorbeeld een interactieve workshop complimenten maken. Ter variatie bieden we dan weer iets ludieks aan, zoals een rare actrice die met koffie rondloopt en mensen op de korrel neemt, waarna zij zich ineens als een professionele yogalerares ontpopt.
Heel goed bij de sfeer past Castle LARP, een afkorting van Live Action Role Play. Gehuld in klederdracht komen de gasten in een verhaal uit de geschiedenis terecht, dat weliswaar een rode draad heeft, maar afhankelijk van de groep en met invloed van begeleidende acteurs een heel eigen verloop krijgt." Double S events en Hotel De Bilderberg vullen zo'n totaalconcept op maat in, altijd wel op meerdere manieren gekoppeld aan het - exclusief voor het gezelschap beschikbare - koetshuis van Kasteel Doorwerth met zijn rijke historie. Dat levert hoe dan ook een onvergetelijke dag op.